DNS, van url tot webpagina

februari 14, 2024

Vraag je je wel eens af wat er nou eigenlijk gebeurt als je op Chrome een website zoekt? Ik ook niet, maar ik ga het je wel vertellen. Dit is het “Domain Name System”, afgekort “DNS” dit is een vrij complex process, maar ik ga het zo eenvoudig mogelijk proberen uitleggen. Aangezien er veel begrippen en termen worden gebuikt in dit artikel heb ik onderaan een begrippen lijst gemaakt. Om het systeem uit te leggen zal ik eerst wat dingen moeten vertellen over domeinnamen.

Domeinnamen verwijzen naar een “a record” met een IP-adres, over records vertel ik later meer. Een IP-adres is in dit geval het gene dat daadwerkelijk naar de server verwijst waar je website opstaat. De reden dat we domeinnamen gebruiken inplaats van IP-adressen is omdat domeinnamen makkelijker te onthouden zijn dan IP-adressen. Een domein bestaat uit 3 delen en word van rechts naar links gelezen, waarom dit is leg ik later uit. Voor het voorbeeld zullen we “voorbeeld.4bis.nl” nemen. Het deel aan de rechter kant, in ons geval “.nl” is het “Top Level Domain”, TLD afgekort. Het middelste deel bij ons “.4bis” is het “Second Level Domain”. Het derde deel in ons geval “voorbeeld” is een “Subdomain” of “Subdomein” dit deel is optioneel.

Domeinen worden uitgegeven door domein registries. Deze registries beheren een TLD bijvoorbeeld: Het “.com” TLD word beheerd door Verisign, en het “.nl” TLD wordt beheerd door het SIDN. Als je een domein wilt kun je die meestal niet direct via de registry krijgen maar via een registrar. 4BIS is bijvoorbeeld een registrar van het “.nl” TLD.
Nu je wat basiskennis hebt over domeinnamen kunnen we het over DNS hebben. DNS is een hiërarchisch systeem dat houdt in dat het net een boom van “Name servers”. Een “Name Server” is een server die aanvragen door verwijst naar andere servers, afgekort NS. De reden dat we een domein van rechts naar links lezen komt dan ook omdat de volgorde van de “Name Servers” zo is. De TLD NS zoals “.nl” is hiërarchisch het hoogst gelegen (dus het laagst in de boom) daarna de “Second Level Domain” en de “Subdomain” NS. De reden dat het “Subdomain” of “Subdomein” en de “Second level Domain” via dezelfde “Name Server” gaan is omdat deze hiërarchisch gezien even hoog liggen.

Wist je dat
de duurste domeinnaam ooit “voice.com” voor 30 miljoen dollar verkocht is.

Wat is een registrar
Een registrar is een bedrijf dat domeinen kan registreren bij een “registry”. Bijvoorbeeld 4BIS is een registrar van de “.nl” TLD dus wij kunnen bij het SIDN “.nl” domeinen registreren.

Dus wat gebeurt er nu als ik op Chrome een site zoek. Ik zal hier “voorbeeld.4bis.nl” weer als voorbeeld gebruiken. Eerst gaat Chrome naar een “Root Name Server”. Deze server check of het opgegeven TLD geldig is. Als dat zo is dan geeft hij een server terug die de TLD beheerd. In ons geval is gebruiken we het “.nl” TLD dus krijgen wij een server die het “.nl” TLD beheerd. Op de TLD-server is een lijst met “Name Servers” die onder dat TLD vallen. In die lijst staat ook de “Name Server” die ons domein beheerd, de TLD server stuurt ons nu verder naar die “Name Server”.Op deze server staat een “DNS zone” met records waar onder het eerder genoemde “A record”, dit bevat het IP-adres van de server waar “voorbeeld.4bis.nl” op staat. Er zijn nog een hele hoop andere records in die “DNS zone” en daar zullen we in de toekomst meer over vertellen. Vanaf dit punt kunnen er heel veel verschillende dingen gebeuren afhankelijk van waar de domein eigenaar het domein voor gebruikt. In ons geval leid dit tot de Webhosting pagina.

Ik hoop dat nu duidelijk is wat er gebeurt als je op chrome een website zoekt. Ook hoop ik dat je je nu een beeld kunt vormen over hoe dit process werkt. Zo zie je maar hoe complex het internet daadwerkelijk is.

De begrippen lijst.
IP-adres = Een uniek adres die naar een plek op het internet verwijst, denk aan gewonnen adressen.

TLD / “Top Level Domain” = Het meeste rechtse deel van een domein bijvoorbeeld: “.nl” of “.com”.

“Second Level Domain” = Het middelste deel van een domein in ons geval is dat “4bis”.

“Subdomain”/”Subdomein” = Het meest linkse deel van een domein dus bijvoorbeeld “voorbeeld.4bis.nl”.

NS / “Name Server” = Een server die aanvragen doorverwijst naar andere servers.

DNS / “Domain Name System” = zoals de naam al zegt is dat het hele domeinnaam systeem.

Hoe registreer ik een domeinnaam
Je kunt heel makkelijk een domein registreren via de 4BIS domein registratie tool. Klik op de knop hieronder, vul het domein dat je wilt registreren in om te checken of hij nog beschikbaar is. Als je domein naam nog beschikbaar is kun je hem heel makkelijk via het formulier aanvragen.

Wat is een ip adres??

Een IP-adres is een adres van een apparaat verbonden met een netwerk of uiteindelijk met het Internet. IP-adressen zijn de specifieke adressen waarmee we een specifieke ‘netwerkkaart’ in het netwerk eenduidig kunnen adresseren. Een netwerkkaart, ook wel NIC genoemd is nodig om het netwerk verkeer te decoderen. Je kan IP-adressen het best met een telefoonnummer vergelijken.

IPv4-adressen bestaan uit 32 bits. Hierdoor zijn er theoretisch maximaal 4.29 miljard adressen beschikbaar. Een voorbeeld van een IPv4 adres: 127.0.0.1

IPv6-adressen bestaan echter uit 128 bits. Hierdoor zijn er theoretisch maximaal 340 sextiljoen adressen. Een voorbeeld van een IPv6 adres is: 2001:db8:85a3:8d3:1319:8a2e:370:7348

Waarvoor staat IP in IP-adres eigenlijk? IP staat voor Internet Protocol.
IP-adressen zijn bedacht in 1989 en werd hiermee een basis begrip voor het World Wide Web.

Met deze tool kan je je of een ander IP-adres opzoeken Wat is mijn IP adres?